SÜİT Platformu Yönetişim Modeli
- English
- Türkçe
Sürdürülebilir Kentler için İleri Teknolojiler (SÜİT) Platformundaki paydaşlar ilgili alanda önemli araştırma altyapılarına sahip, ulusal ve uluslararası organizasyonlar tarafından fonlanmış muhtelif projeler de dahil olmak üzere, ilgili konularda çok sayıda çalışma yapmış ve önemli çıktılar elde etmiş olan kurum ve kuruluşlardır.
Araştırma Programı bünyesindeki Projeler birbirleriyle yer yer zincirleme bir ilişki içindedir: Fresh-IoT (P1)'de geliştirilen Taze Wi-Fi modu, IEEE802.11p standardına uygulanarak P2'ye (U-COM) transfer edilecektir, P2 içinde DSRC modemler üzerinde uygulandıktan sonra araç entegrasyonu ve pilot uygulamalar P5 ve P6'da yapılacaktır. Ayrıca, P1'deki bilgi yaşı-etkin örnekleme algoritmaları ve A3L-FEC protokolünün P9 içerisinde, P10 ve P11'e yönelik IoT sistemlerinde kullanılması planlanmıştır. P4 projesi, P1 ve P3 çıktılarından faydalanarak yeni IoT donanımları tasarlayacaktır. P1'in çıktısı olan A3L-FEC ürününün P4 kapsamında Telemetry Control Unit'e entegre edilmesi ve bu ünitenin P6 ve P5'teki elektrikli araçlarda kullanılması planlanmaktadır. P4, ayrıca P8'de gerçekleştirilecek algoritmalardan faydalanarak öğrenen klima ürününü çıkaracaktır. P3'te geliştirilen IR IoT düğümlerinin P8'deki öğrenen klimanın oda doluluk kestirimi için kullanılması düşünülmektedir. Projeler sonucunda ortaya çıkacak ürünlerin ticarileştirilmesi ve yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
SÜİT Araştırma Programı Organizasyon Şeması, süreçlerin anlık olarak izlenebilmesi, takım çalışmasının ve tecrübe paylaşımının teşvik edilmesi, tüm paydaşlar arasında iletişim kanallarının sağlıklı biçimde kurulabilmesi ve sürekli açık kılınması, bağımsız denetim ve değerlendirmelerle de tüm süreçlerde otokontrol sağlamak suretiyle projelerin başarısını güvence altında tutulması gözetilerek yapılandırılmıştır.
SÜİT Teknoloji Kazanımı Yol Haritası belgesinde sunulan stratejik hedefler, 3 ana Stratejik Hedef altında gruplandırılabilir:
- IoT Teknolojileri
- Mobilite Teknolojileri
- Ekosistem İzleme ve Döngüsel Ekonomi Teknolojileri
SÜİT Araştırma Programı teknik gelişmelerinin, çıktılarının ve ticarileşme yol haritasının bu ana hedeflere etkin ve dinamik şekilde koordine edilerek götürülmesini sağlamak için birer Stratejik Hedef Yürütme Grubu belirlenmiştir. Stratejik Hedef Yürütme Grupları (SHYG) her ay toplanarak değerlendirmeler yapar ve kararlar alır.
SÜİT Platformu APYÖK Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde Yapılı Çevre ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (YTM – MATPUM) bünyesinde yürütülmekte olup, aynı zamanda Elektrik ve Elektronik Müh. (P1, P7, P8), Mimarlık (P8), Çevre Müh. (P10), Bilgisayar Müh. (P8), İnşaat Müh. (P8), ODTÜ EKOSAM (P11) ve ODTÜ ROMER (P5) gibi çeşitli bölüm ve araştırma merkezlerinden araştırmacılar bulunmaktadır.
YTM-MATPUM, SÜİT’in koordinasyonunun sağlanması yanısıra Araştırma Programının Sosyal Etkileri projesinin yürütülmesinden sorumluludur. YTM – MATPUM sürdürülebilir kentsel ve bölgesel kalkınma, gelişmiş kentsel ve bina / inşaat teknolojileri ile tasarım ve planlama üzerine konumlanmış öncü ve eylem odaklı bir araştırma merkezidir. Beş yenilikçi araştırma laboratuvarından güç alan YTM & MATPUM, özel profesyoneller, kıdemli danışmanlar ve çeşitli bölümlerden akademisyenlerden oluşan mükemmel bir araştırmacı ağına sahiptir.
SÜİT’te APYÖK dışında 7 farklı APYK daha görev almaktadır:
- ODTÜ GÜNAM güneş hücreleri, panel ve güç elektroniği teknolojileri alanında araştırmalar yürütmekte, bu alanda yapılan çalışmalara ulusal ölçekte öncülük yapmaktadır.
- IŞIK ÜNİVERSİTESİ OPAM, uluslararası arenada adaptif optik sistemleri tasarlayıp üretebilen sayılı merkezden biri, Türkiye’de ise bu alanda yetkin tek merkezdir.
- ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ) Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASİST), sektör ihtiyaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile akıllı sistemlerin endüstriyel uygulamaları konusunda araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektedir.
- ULAK HABERLEŞME A.Ş. ticari faaliyet gösteren şebeke operatörlerinin kullandığı mobil ve geniş bant haberleşme sistemlerinin Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirmek, söz konusu sistemlerin ve yedek parçalarının üretimini, test, montaj ve entegrasyonunu, satış ve pazarlamasını, ithalat ve ihracatını yapmakta, eğitim, bakım ve destek hizmetini vermektedir.
- 15’i yurtdışında olmak üzere toplam 24 şirketi bünyesinde bulunduran VESTEL, 158 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye’nin elektronik sektöründe ihracat lideridir. Şirketin 1500 kişiyi aşkın bir ARGE grubu bulunmakta, yeni nesil teknolojilerin tüketiciye yönelik uygulamalarda kullanımına yönelik inovasyonlarıyla ve aldığı patentlerle sektöründe öncü konumdadır.
- ODTÜ Teknokent’te yer alan KUARTİS, makine öğrenmesi ve otonom sürüş üzerinde uzmanlaşmış, askeri ve sivil büyük ölçekli projelere akıllı ve enerji verimli altyapı çözümleri sunmakta olan bir firmadır.
Bilkent Cyberpark’ta bir KOBİ olarak yer alan JeoIT, akıllı şehirler alanında 2008’den bu yana faaliyet göstermektedir.